V For Vendetta Hakkında
Hatırla, hatırla
Kasım'ın beşini
Barut komplosu ve ihanetini
Ben hiç bir neden görmüyorum
Barut komplosunun unutulması için
Geleceğin totaliter İngiltere'sinde geçen 'V for Vendetta' sadece 'V' olarak bilinen maskeli bir adam tarafından bir ölüm-kalım durumundan kurtarılan yumuşak başlı genç kadın Evey'nin (NATALIE PORTMAN) hikayesini anlatıyor.
Son derece karmaşık biri olan V, aynı anda hem eğitimli, gösterişli, şefkatli ve entelektüel, hem de korkuyla sindirilmiş vatandaşlarına egemenliklerini geri vermeye azmetmiş olduğu için sert, intikam peşinde, yalnız, şiddete başvuran ve kan davası güden biridir.
V İngiltere halkını, hükümeti zehirleyen kokuşmuşluk ve acımasızlıktan kurtarmak amacıyla, seçilmiş liderlerinin diktatörlük anlayışını eleştirir ve vatandaşları kendisiyle Guy Fawkes günü olan 5 Kasım’da Parlamento’nun çevresinde buluşmaya davet eder.
5 Kasım 1605’te, Guy Fawkes Parlamento binasının altındaki bir tünelde 36 varil barutla yakalandı. O ve komplo arkadaşları “Barut Komplosu”nu 1. James iktidarındaki hükümetin zorba yönetimine karşı organize etmişlerdi. Fawkes ve yandaşları asıldı, sürüklendi ve cesetleri parçalandı. Hükümeti düşürme planları ise asla gerçekleşmedi. O isyanın ruhunu canlandırmak, o günü yad etmek için, V, Fawkes’un 5 Kasım 1605’te giriştiği komployu tamamlayacak, Parlamento’yu havaya uçuracaktır.
V’nin gizemli geçmişi hakkındaki gerçeği öğrenen Evey ise, bununla birlikte kendi hakkında da bir gerçeği keşfederek, zulmün ve kokuşmuşluğun hüküm sürdüğü bir topluma özgürlük ve bağımsızlığın geri kazandırılması için planlar yapan V’yle beklenmedik bir ittifak içine girer.
İlk olarak V maskesi ardında sadece etten ve kemikten ötesi var, bir fikir var. "İnsanlar kurşun geçirir, ama fikirler asla.."
Yozlaşmış ve çivisi çıkmış bir dünyada, dini ve milli duyguların sömürülüp istismar edilmesiyle kötülüğün tohumları halk tarafından yeşertildiği takdirde, bu tohumlar büyüdüğünde kendini hakim güç olarak görüp, kontrolündeki güvenlik güçleri ve sansürlenmiş taraflı medya ile iyice toprağın (halkın) derinlerine kök ve korku salar.. Böyle durumlarda insanlar gelip geçicidir ama fikirler asla. Aynı anda birçok aynı insanı durdurabilirler ama aynı anda birçok aynı fikri asla durduramazlar. Hepimiz aslında birer V yiz sadece içimizde Evey gibi uyuyan fikirlerimizi uyandırmamız gerek..
Remember, remember the 5th of november, the gunpowder, treason, and plot..
Toplumlar, kendi devletlerinden korkmamalı. Devletler, kendi toplumlarından korkmalı. Bina nasıl bir sembolse, onu yıkma eylemi de bir semboldür. Sembollere anlam kazandıran insanlardır. Tek başlarına semboller anlamsızdır ama yeteri kadar insanla bir binayı havaya uçurmak dünyayı değiştirebilir.
- V
Devletler,kendi toplumlarından korkmalı.”
Mükemmel bir film izleyin, izlettirin.
7.03.23