Prince of Persia: The Sands of Time Hakkında
Haylaz bir prens olan Prens Dastan, istemeden de olsa gizemli bir prensesle güç birliği yapar. Birlikte, zamanı aksine çevirebilen Zamanın Kumları ‘nı açığa çıkarabilecek ve sahibinin dünyaya hükmetmesini sağlayabilecek olan eski bir hançeri korumak üzere karanlık güçlere karşı bir yarış içine girerler.
Köstebek, Dört Nikah Bir Cenaze ve Harry Potter ve Ateş Kadehi’nden tanıdığımız Mike Newell’ın yönettiği Pers Prensi: Zamanın Kumları, Mayıs 2010′da sinemaseverlerle buluşmuştur.
Marakeş, Ouarzazate ve Erfoud, Fas’ta ve İngiltere’deki Pinewood Studios’daki büyük ölçekli bir platoda çekilen filmin yapımcısı olan Jerry Bruckheimer Films yapımları pek çok ödülün ve ödül adaylığının yanısıra, 41 defa Oscar ödülüne aday gösterilmiş ve 6 Oscar kazanmıştır. Bununla birlikte 23 kez Altın Küre’ye aday gösterilmiş ve dört defa ödül almışlardır.
Tarihteki en köklü medeniyetlerden biri olan Pers imparatorluğu milattan önce 550'lili yıllarda kurulmuştur.
Pers imparatorluğunun başkenti olan Persepolis, milattan önce 515 yılında kurulmuştur.
Pers imparatorluğu özelliklerinin başında hoşgörü politikası gelmektedir. Pers imparatorluğu, himayesindeki toplumların kültürünü korumuş ve modern dünyaya örnek teşkil etmiştir.
Satraplık adlı birimlere ayrılan Pers imparatorluğu yönetim şekli olarak mutlakiyeti benimsemiştir. Günümüzdeki eyalet sistemini andıran satraplık sistemi, Büyük İskender'in işgalinin ardından kaldırılmıştır.
Kutsal tapınakları Zigurat olan Pers halkının büyük kısmı Zerdüştlük inancına sahipti. Zerdüştlük inancı iyi ve kötünün savaşına dayanmaktaydı. Perslerde, Zerdüştlük dininin yanı sıra pagan inanışları da gözlemlenmiştir.
Pers mitolojisi temelini Zerdüşlük dininden almaktadır. Zerdüştlük inanışı doğrultusunda mitolojide de iyi ve kötü keskin sınırlarla birbirinden ayrılmıştır.
Pers imparatorluğu özelliklerinden biri ise gelişmiş sanat anlayışlarıdır. Persler sarrafçılık, kabartmacılık, heykel ve mimari alanlarında gelişim göstermiştir.
Farklı medeniyetten sanatçılara ve zanaatkarlara çalışma imkanı sağlayan Persler, özgün ve yeni bir sanat anlayışı oluşturmuşturlar.
Balkanlar, Afrika ve Asya'ya kadar uzanan geniş sınırları bulunan Persler; Mezopotamya, Anadolu, Mısır ve Yunan kültürlerinin etkisi altında kalmıştır.
Savaşçı bir topluluk olan Persler eserlerinde savaşçıları yücelten tasvirlere yer vermiştir.
Çivi yazısını kullanan Persler, imparatorluk yazışmalarını da bu dil üzerinden yapmıştır. Pers imparatorluğundan günümüze yalnız Arami dilindeki resmi belgeler ulaşmıştır.
III.Darious zamanında çöküş dönemine giren Pers İmparatorluğu'nu Büyük İskender'in saldırıları yıkmıştır. :) iyi araştır