Mona Lisa Smile Hakkında
Katherine Ann Watson (Julia Roberts), 1953 yılında sanat tarihi öğretmeni olarak California’dan New England’da bulunan Wellesley Kız Koleji’ne gelir. Dönem savaş sonrasıdır. En başarılı ve en iyi öğrenciler bu okulda okusalar da, okul ve kasaba oldukça muhafazakârdır. Öğrencilerine, yürüyecekleri yolun onlara gösterilmiş olan değil, kendilerinin seçecekleri yol olduğunu anlatmaya çalışan Watson, güçlü bir muhalefetle karşılaşacaktır.
Annesi; Önemli olan kimseye anlatmamak.
Betty; Mutlu görünüyor. Yani, ne önemi var değil mi?
Annesi; Kirli çamaşırlarını herkesin içinde yıkayamazsın.
"Mona Lisa" tablosundan yansıyan gülümseme işaret edilerek yapılan bu konuşma film boyunca kadınlara toplumun biçtiği yaşam biçiminin özetiydi. Kadınların film boyunca baskıya rağmen kendi mutluluklarına tutunmasını/baskıyı umursamayıp kafasına estiği gibi yaşaması/ baskının önerisine sığınıp bunu güvenli bulması gibi tiplemelerini gördük. Erkekler için daha geniş tutumlar söz konusuyken belli karakterler üzerinde de yine onlara da baskı kurulduğunu gördük. Başkarakterin kendi idealleri için çabalayışı, öğrencilerin karşısına ilk çıktığında bocalayışı (bu biraz da sistemi temsil edebilir bence) ve kendini toplayıp onlara kendi fikirleri ile gelmesi harikaydı. Kızları da buna yavaş yavaş alıştırması çok etkileyiciydi. Film 2003 yapımı, bahsettiği dönem 1952-1955 ancak 2023'de hala bunlar devam ediyor, umarım film de olduğu gibi bu düşünceler değişir ve baskı ile savaşan kadınlar çoğalır.
Günümüzde de tabloda Mona Lisa'nın gülümsediği mi yoksa üzgün durduğu mu hala tartışılıyor bu da filmin ironisi olsun :)
Herşey evlilik değil aynı zamanda herşey evlenmemekte değil. İnsanların algısı maalesef yarım yüzyıl geçse de değişmiyor
geleceğim (my future) için korkuyorum , bu filme nasıl da güzel denk geldim.. seçmek istediğim mesleği aileme söylemeye bile cesaret edemiyorum üstelik babam bu mesleği icra ediyor. Ah Mona Lisa