Lawrence of Arabia Hakkında
T.E. Lawrence (Peter O’Toole), Kuzey Afrika’da konuşlanmış İngiliz ordusunda görevli genç bir teğmendir. İstihbarat bölümünün harita kısmındaki pozisyonundan mutsuz olan Lawrence, bugün Suudi Arabistan olan bölgede araştırma görevi teklif edilince heyecanla kabul eder.
Bölgede savaşmakta olan Arap ordusunun komutanı olan Prens Feisal’ı (Alec Guinness) gözlemlemekte olan Lawrence, bir süre sonra bölgede kalarak Prens’e yardım etmeye karar verir.
Tarihin en ünlü casuslarından biri olan Lawrence, Araplar’ı Osmanlılar’a karşı kışkırtıp, Arap topraklarına batılı medeniyetlerin girmesine ön ayak olmuştu.
O dönemin tarihinde önemli yeri olan T.E. Lawrence’ın anılarından gazeteci Jackson Bentley’in araştırmalarıyla sinemaya aktarılan Arabistanlı Lawrence, 1963 yılında 10 dalda Oscar’a aday gösterilmiş, en iyi film ve en iyi yönetim dalları başta olmak üzere 7 dalda ödüle layık görülmüştü.
Film, Osmanlı’ya bakışı nedeniyle eleştiri alıp, Türkiye’de Geceyarısı Ekspresi ile aynı sebeplerden dolayı yoğun olarak tartışıldı.
Naci serezin Arap isyanı ve lawrance kitabı akabinde Lawrencenin kendi kitabı olan Bilgeliğin Yedi sutunu kitaplarını dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum.
Dönemim askeri ve siyasi tarihini bilenler için bazı sonların kaçınılmaz oldugu aşikar.Olaya geniş bir çerçeveden bakarsanız Ülkemizin her bir yanının suanda oldugu gibi sarıldıgı elinin kolunun bağlandığı dönemde ARAPLAR BİZİ SIRTIMIZDAN Bıçakladı teriminin arkasına saklanmak bilgisizliktir.
O sırada Osmanlıya bağlı bütün milletler dış güçlerin kışkırtması ve ekonomik desteğile eş zamanlı ayrılık yönünde gelişmeler katediyorlardı.
Araplara kin güdüpte ingilizlere , italyanlara,fransızlara bulgarlara veyahut diğer balkan ülkelerine kin gütmemek ne yazık ki üzücü olarak değerlendirilecek tarih bilgisizliğinin yada bilinçli olarak yanlış veyahut önyargı öğretilen tarihimizin sonucudur.